Pages


Thursday, March 6, 2014

XXL_2014: First Exercise

Άσκηση 1η (06/03/14)

Εισαγωγικές έννοιες: Κάθε ομάδα καλείτε να επιλέξει μία από τις δέκα προτεινόμενες έννοιες/διαδικασίες ως το θέμα που θα αποτελέσει το έναυσμα για την ανάπτυξη μίας διαδικασίας σχεδιασμού στα πλαίσια του εργαστηρίου. Οι προτεινόμενες έννοιες είναι οι εξής: 

1. ώσμωση / osmosis 
2. εισροή / inflow 
3. εκροή / outflow 
4. διαρροή / leak 
5. διάχυση / diffusion
6. διήθηση / percolation 
7. απορρόφηση / absorption 
8. εξάτμιση / evaporation
9. απόσταξη / distillation 
10. κρυσταλλοποίηση / crystallization
11. συμπύκνωση / condensation
12. διάλυση / dilution 
13. εκχύλιση / extraction 
14. αφυδάτωση / dehydration 
15. συγχώνευση / fusion 

Οι έννοιες αυτές θα αντιμετωπιστούν κυρίως ως μία δυναμική μετασχηματιστική διαδικασία που οδηγεί στην μεταβολή μιας συνθήκης και όχι ως μία αποκρυσταλλωμένη τελική κατάσταση. Στόχος της πρώτης άσκησης είναι μια αρχική προσέγγιση αυτών των εννοιών με δύο τρόπους: 

1. Μία σύντομη έρευνα και παρουσίαση των αποτελεσμάτων της για τις διάφορες ερμηνείες που μπορεί να δοθούν στην έννοια. Για παράδειγμα φυσικές διαδικασίες (γεωλογικές, βιολογικές κτλ.), κοινωνικές διαδικασίες, επιστημονικές μέθοδοι και γενικότερα διαδικασίες από πεδία εκτός αρχιτεκτονικής που μπορούν να περιγραφούν από την εκάστοτε έννοια. Η παρουσίαση θα είναι ψηφιακή (powerpoint) και θα γίνει στην αρχή του δεύτερου μαθήματος. 

2. Μία αναλογική μακέτα που θα παρουσιάζει με κάποιο τρόπο την έννοια. Δεδομένου ότι η έμφαση βρίσκεται στη διαδικασία μεταβολής, η μακέτα πρέπει να παρουσιαστεί με τέτοιο τρόπο ώστε να φαίνεται η εξέλιξη της μεταβολής και όχι μόνο το τελικό αποτέλεσμα (video, stopmotionanimation - διαδοχικές φωτογραφίσεις κτλ.). Η καταγραφή της δυναμικής διαδικασίας παραγωγής της μακέτας και της υλικότητας που θα προκύψει είναι αυτή που θα οδηγήσει στα επόμενα στάδια του σχεδιασμού. Λόγω του ότι όλες οι έννοιες περιστρέφονται γύρω από διαδικασίες που αφορούν υγρά και αέρια (fluids), θα ήταν θεμιτό η δυναμική μακέτα να περιλαμβάνει όχι μόνο την εκάστοτε διαδικασία, αλλά και έναν μηχανισμό ελέγχου της. 

Παραδοτέα στο δεύτερο μάθημα: Παρουσίαση σε αρχείο powerpoint και παράδοση των αρχείων που είναι απαραίτητα για την καταγραφή της διαδικασίας παραγωγής της μακέτας (videos, φωτογραφίες κτλ).

No comments:

Post a Comment